belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

A bádogosságtól a fürdőszobáig

(alcím: Az Épületgépészeti Múzeum kiállítása a Zipernowsky Házban)

A Budapest 11. kerületi, Bartók Béla úti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza május végéig ismét otthont ad az Épületgépészeti Múzeum tárgyainak. A kiállításon ezúttal egy könyvszobrász munkáit is meg lehet tekinteni.

 

A március 20-án tartott megnyitón Csontosné Marika, a Zipernowsky Ház vezetője a következő szavakkal üdvözölte a szép számmal megjelent látogatókat: „2013. június 24-én nyitotta meg kapuit a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza és a mai megnyitónk azóta a 24. rendezvényünk. Mindig egyszerre nyitunk egy művészeti és egy műszaki kiállítást, ez most is így történt: az egyik oldalon a könyvszobrászat, a másik oldalon pedig az Épületgépészeti Múzeum néhány érdekesebb darabja szerepel.”

Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum alapító igazgatója elmondta: „Nagy megtiszteltetés, hogy most már harmadszorra állíthatunk itt ki. Nagyon jó ötletnek tartjuk, hogy egy időben nyílik egy műszaki és egy művészeti kiállítás, ugyanis így mindenkinek van lehetősége arra, hogy egy kis ízelítőt kapjon műszaki és művészeti területről is. A könyvszobrászatról én eddig nem igazán hallottam, de látom, hogy erre a kiállításra nagyon sok fiatal érkezett, ez pedig nekünk esély arra, hogy őket is becsábítsuk hozzánk. Külön köszönet Sircz János társkurátorunknak, aki jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ez „A bádogosságtól a fürdőszobáig” című kiállítás létrejöhetett. János felmenői is bádogosok voltak, gyermekkorában már kitanulta ezt a mesterséget, utána viszont épületgépész mérnök lett. Idén tavasszal pedig már gyémánt diplomát kapott és óriási lelkesedéssel és hatalmas teherbírással végzi a múzeumi teendőket is.”

Chappon Mária, főkurátor pedig elmondta, mindig javasolják, hogy az Épületgépészeti Múzeum tárgyait tekintse meg az ifjabb generáció is. Ez a kiállítás most tehát a legjobb helyre került, hiszen nagy számban jelentek meg a megnyitón fiatalok is. Farkas Péter könyvszobrász, aki Szekszárdról érkezett, a következő szavakkal üdvözölte a megjelenteket: „Ez a kiállítás közel áll a szívemhez, hiszen én is a BME-n végeztem. Akik már meg is nézték a tárlatot, láthatták, hogy könyvszobrokat, illetve fából készült különböző lakásdekorációs dizájntárgyakat hoztam, ezek mind saját tervezések.

A könyvszobrászat egy fiatal, néhány éves művészeti ág, én három évvel ezelőtt kezdtem el ezzel foglalkozni, és ezúton igyekszem a polcokon porosodó könyveknek új életet adni. Teszem ezt azáltal, hogy belehajtogatok különböző feliratokat, mintákat, számokat, azért, hogy a lakásnak a könyv egy dísze, és ne porfogója legyen. Hiszen egy-egy könyvet ha egyszer elolvasunk és utána feltesszük a polcra, talán soha senki nem nyitja ki újra. Így viszont sokan megint megcsodálják magát a könyvet is. A fából készült dekorációs tárgyak egy része saját ötlet alapján készült, viszont van olyan is, amit a párommal közösen találtunk ki. Köszönöm a lehetőséget, hogy kiállítást hozhattam ide! Kívánom mindenkinek, hogy lelje örömét a könyveimben.”

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait május végéig lehet megtekinteni a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában (1114 Budapest, Bartók Béla út 33.).

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam