belépés / regisztráció
2020. december 5. szombat
Aktuális lapszám

6. Renexpo Central Europe szakkiállítás

Hungexpo, 2012. május 10-12.

 

Varga István szakmai igazgató megnyitó beszédében elégedetten, az alábbiak szerint nyilatkozott:

"Egy nehéz időszak végén járunk, a válságból való kilábalás folyamatában, amit ez az iparág is igen erősen megérez. Ennek ellenére minden évben öröm azt látni, hogy megvannak még azok a cégek, akik bíznak a fellendülésben, és valahogy mi is így vagyunk ezzel. Egészen biztos, hogy "felpörög" majd az építőipar és minden jel arra mutat, hogy ezt a megújuló energiaforradalmat (mi szeretjük ezt így nevezni) visszafogni nem lehet, csak nálunk talán minden egy kicsit lassabban indul majd el. Remélem, hogy itt mindenkinek sikerül egy nagyot lendítenie a saját szekerén, ezen vagyunk mi is."

 

Glattfelder Béla, Európai Parlamenti képviselő - a rendezvény felkért fővédnöke - beszédében a válságról úgy fogalmazott, hogy: "jelenleg világ-és európai válság van és mindkettő az energiával függ össze. A mi civilizációnk, gazdaságunk a fosszilis energiahordozók egyre növekvő ütemű felhasználásán alapul. Kiderült, hogy a környezet védelme miatt ez így nem folytatható tovább, mert a fosszilis energiahordozók ilyen ütemű felhasználása tönkreteszi a Földet, de gazdasági értelemben sem folytatódhat, mert nem áll olyan mennyiségű fosszilis energia a rendelkezésünkre, amennyit felhasználni szeretnénk. Európának és Amerikának, amikor energiához kíván hozzájutni, egyre növekvő mértékben kell versenybe szállnia Indiával, Kínával, Oroszországgal, Brazíliával és ki tudja még mely országokkal. Az energia ára az elmúlt évtizedekben lényegesen gyorsabban növekedett, mint Európa vagy Amerika GDP-je. Ebből az következik, hogy az importált energia egyre nagyobb mértékben gyakorol súlyos nyomást a gazdaságainkra. Ebből a válságból nem tudunk másként kitörni, csak egyetlenegy módon, ha csökkentjük a gazdaságunk működéséhez felhasznált importált fosszilis energia meny-nyiségét. Energiatakarékosságra, energiahatékonyságra és megújuló energiákra van szükség!" Majd zárszavában a következőképpen fogalmazott: "Kívánom mindenkinek, hogy egymástól sokat tanuljanak, jó ötleteket lessenek el, a látogatók közül minél többen kapjanak kedvet ahhoz, hogy lakásaikban, cégeikben megújuló energiákat alkalmazzanak!"

A kiállítás szervezői által kiadott értékelés szerint sikerrel zárta kapuit Magyarország energetikai szakkiállítása, amely az idei évben valóban közép-európai rendezvény volt. A közel 100 kiállító 10 országból érkezett (Románia, Németország, Szerbia, Szlovénia, Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és természetesen Magyarország). A háromnapos kiállításon és kísérő szakmai rendezvényeken 3 025 látogató vett részt. A Biogáz Konferencián 115, a Nemzetközi Szolár Konferencián pedig 80 fő hallgatta meg a terület ismert szakembereit.

A megnyitót követően sikerült Varga Istvánt, a Reeco Kft. szakmai igazgatóját is "mikrofonvégre" kapni és a beszélgetés szemelvényeit a következőkben ismertetjük meg Olvasóinkkal.

Hogyan kezdődött és hol tartunk most?
  Ez a hatodik kiállítás. 2006-ban úgy kezdődött minden, hogy éppen egy jeles szakmába vágó kiadónál próbáltam volna tevékenykedni, nem túl nagy sikerrel, és próbáltunk külföldi kiállítókat, hirdetőket szerezni. A szaklap akkoriban ökoépítészetről szólt és ennek kapcsán találkoztam egy német úriemberrel, aki éppen akkor vette a fejébe, hogy 10 év németországi rendezvényszervezés után elindítja Kelet-Európában is a megújuló energiákkal, energiahatékonysággal kapcsolatos magánrendezvényeit. Ez egy Reeco nevű (Renewable Energy und Exhibition Coferences) családi cég Németországban, amely most már mintegy 40-50 emberrel működik. Elég hamar rábeszéltük egymást, hogy ezt Magyarországon is el kellene indítani. Mindez tehát 6 éve történt, így a 6. Renexpot rendezzük idén tavasszal és ez a kiállítás kezdettől fogva - most már kicsit kibővülve - a megújuló energiákról és az energiahatékonyságról szól.
   
A kezdetek óta rengeteg idő telt el, a piacunk is egészen megváltozott. Te, mint rendezvényszervező, milyen változást látsz?
  Egy hasonlattal élve: amikor a gyerekcipőből kinő a gyerek, vagy vesznek neki egy másik cipőt, vagy kivágják a cipő orrát. A gyerek lába ugyan kilóg, de a cipőt még tudja használni. Ha nagyot rúg a fociba vagy egy kőbe, akkor az viszont nagyon fáj. Én valahogy így érzem ezt az egészet. Kinőttünk már a gyerekcipőből, értünk mi már nagyon sok mindenhez, itt vannak a technikák, a technológiák, a nagyobb, kisebb cégek. Itt van az a kényszerhelyzet, aminek elő kellene idéznie, hogy egy fantasztikus fejlődés menjen végbe, de ez még sajnos nem tud bekövetkezni. Amikor annak idején nagy fellángolással elkezdtük szervezni a kiállítást, jómagam is azt hittem, hogy itt percek alatt el fog indulni valami hatalmas fejlődés. Az első rendezvényünkön 70 kiállító volt jelen, ami minket is meglepett, mert ez tisztes szám ahhoz képest, hogy egy új szakma új rendezvénye voltunk. Érdekes módon ezeknek csak 10%-a volt külföldi. Már akkor magyar cégek voltak a kiállítók és nagyon aranyos, kellemes kis társaság volt, aki hobbiként csinálta ezt a szakmát. Azóta nagyon sok minden megváltozott, különösen az, hogy néhány válság átgördült rajtunk, vagy nem csak rajtunk, de az egész világon. Sajnos ez a válság nálunk még mindig érezteti hatását és nem nagyon tudunk egyhamar kimászni belőle. Rúgnánk mi nagyot a fociba, de időnként beletörik a lábunk.
   
Egyértelműen a válságot tartod a visszaesés okának?
  Nem! A gondolkodásban is sok mindennek meg kellene változnia. A szakembereknek az a része, akik a "megújuló energiás" gondolásmódnak már átadták magukat, talán már előrébb tartanak. Azok felfogását kellene megváltoztatni, akik "felül" vannak, akik a gazdaságot irányítják, az infrastruktúrát kézben tartják és az most teljesen mindegy, hogy melyik kormányról beszélünk. Amíg nem tudjuk megfelelő szinten, az elején támogatni az alternatív energiás beruházásokat, hogy legalább el tudjanak indulni, addig ez a start nehéz lesz. A másik oldal pedig a piaci rész. Bár most már mindenki tudja, hogy mi az, hogy biogáz vagy pellet fűtés, de az egész jelentőségét még csak nagyon kevesen tudják megérteni. A harmadik vetület: erősen nyílik az olló. Akinek nálunk pénze van (legyen az magánember vagy cég), annak nagyon sok van, és nem nagyon érdekli őt az energia fogyasztása. Akit pedig érdekelne az energiafogyasztás, annak arra se nagyon van pénze, hogy a jelenlegi számláit kifizesse, nemhogy a holnaputánira gondoljon. Ezek a megújuló energiás technológiák természetesen ma még nem kimondottan olcsók. De pár éven belül biztosan olcsóbbak lesznek, mint ahogy ez például a telefonárak esetében is történt, de nem várható el a lakosságtól (a fejlettebb gondolkodású, mentalitású részétől), hogy ezt a bizonytalan megtérülési időt saját kockázatának vállalja be. Másrészt viszont az energiaárak emelkedése szintén érezhető, ami valószínű, hogy meg fogja győzni az embereket, hogy ha mégis van lehetőségük rá, akkor ilyen irányba fejlesszenek. Akár a saját házukat, középületeiket, járművüket, akár az egész életüket. Ebben látom én a reményt.
   
A mostani kiállítást miért tartod igen jelentősnek?
  A hatodik Renexpo Central Europe most azért fontos, mert tíz környező országból jöttek kiállítók és ennek nagyon örülünk. Talán Ukrajnából nincsen most senki. Megközelítőleg 100 kiállító van jelen és erre büszkék vagyunk, főleg az idei, tényleg nagyon nehéz körülmények miatt. Három napos a rendezvény, az első kettő szakmai nap, utána a szombati nap ingyenes és idén elsősorban az elektromos mobilitás napjaként működik, ahova szintén sok látogatót várunk. Ma a biogázra koncentrálunk a konferencián, ez az egyik legnagyobb témakör a hazai viszonyok között. Holnap pedig, ha nem is épületgépészeket, de legalábbis az épület energetikusokat nagyon is érdeklő napelemekről lesz szó. Kb. 3-4000 közötti látogatólétszámot várunk. Ez nem egy tömegrendezvény, várhatóan még sokáig nem is lesz az, bár igyekszünk azzá tenni.

-pl-

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam